Tv-reklam befäster könsnormer – fast är det meningen?

Tänkte på den där TV-reklamen för fackförbundet Unionen som gått i höst, den med personer som går till doktorn med konstiga symptom och som ordineras att kontakta Unionen, har du sett den? Tänkte på den lite grann, blir lite fundersam och undrar om det verkligen bara är en slump.

Det finns ett par olika filmsnuttar. Situationen går ut på att unga vuxna kommer till doktorn med symptom som först verkar vara helt fysiska, ont i näsan, konstig i fötterna osv. Doktorn förklarar sedan deras symptom med uttryck som vi förknippar med yrkeslivet, såsom ”skinn på näsan” och ”visat framfötterna”, och de ordineras då att kontakta Unionen för att få styrka och balans i sitt fortsatta yrkesliv. Ganska klurig och rolig idé tycker jag. Låt mig förklara handlingen i två av de filmsnuttar jag tänker på framför allt.

En kille och en tjej
En kille kommer till doktorn och känner att det känns konstigt kring hans näsa. Doktorn, en äldre kvinnlig person, undersöker honom och säger med pondus och uppmuntran, ”Grattis! Du har fått skinn på näsan!”. Killen låter lite frågande och doktorn fortsätter då och säger, ”Det är mycket bra och du ska bara fortsätta leta efter utmaningar”. Han uppmanas att kontakta Unionen där han kommer att hitta mängder med krafter för en lång och hållbar karriär, säger doktorn.

I nästa scen är det en tjej som kommer in med ont i fötterna. Samma kvinnliga doktor undersöker henne och förklarar sedan, ”Du har varit ambitiös och visat framfötterna”. Även tjejen undrar lite, och doktorn fortsätter och säger ungefär, ”nu är det viktigt att du håller” och uppmanas därför att kontakta Unionen där hon kan få recept för balans i yrkeslivet.

En slump?
Jag har inget som helst emot Unionen, låt mig bara säga det först, men att ingen av dem med ansvar för reklamen har noterat att killen peppas att söka nya utmaningar, och tjejen uppmanas att ta det lugnt och skapa balans för att hålla? Och att ingen har noterat att den könsskillnaden är alltför lik det rådande klimatet i samhället idag? Och att det befäster de könsnormer som dominerar idag?

Killar ska pusha och ta för sig och inte känna efter, och tjejer ska inte vilja för mycket utan hitta balans – underförstått – mellan yrkesliv och privatliv, och se till att hon håller och inte blir sjukskriven. I reklamfilmen uppmuntras killen att köra på framåt när han nu fått skinn på näsan, och tjejen – som det ju också gått bra för eftersom hon visat framfötterna – uppmanas att nu ta det lite lugnare, och hitta balansen. …Ja men jag blir ju så trött.

Tvärtom?
Jag tänker, om filmerna visat ett tvärtom-scenario istället, där killen uppmanas att söka stöd och balans, och tjejen peppas att söka fler utmaningar? Det gör ju ingen skillnad för Unionen, de vill såklart bara hjälpa så många som möjligt, eller vänta – gör det skillnad?

Javisst, gör det skillnad. Då skulle Unionen visa för sig själva och för oss en kille som erkänns möjligheten att ha ont och känna sig i behov av stöd och hjälp av ett samhälle (doktorn) som ser hela honom, och de skulle visa en tjej som uppmuntras att ta för sig, hitta nya utmaningar och att samhället (igen, doktorn) även vill att hon ska bejaka sina starka och kraftfulla sidor.

Det ena är inte bättre än det andra, såklart. Vi, alla, rymmer alla dessa sidor, men vi behöver inte med mening befästa gamla trötta könsmönster – framför allt inte med skattefinansierade fackförbundspengar. Bättre upp nästa gång.