Kan härskartekniker leda till sexuella trakasserier?

Kan härskartekniker leda till sexuella trakasserier?

Förr…

Härskarteknikerna beskrevs i början på 1980-talet av en norsk sociolog som heter Berit Ås. Det hon såg då var att män betedde sig annorlunda mot sina kvinnliga kollegor än sina manliga. Och inte bara annorlunda, utan sämre, rejält mycket sämre.

När Berit Ås och hennes kvinnliga kollegor deltog i yrkeslivet blev de störda i sina tankegångar/presentationer/arbetssätt/möten av män som lät, fnös, hånlog, inte inkluderade eller helt enkelt inte tyckte att kvinnor var riktigt lika bra som män – och visade det.

2017…

Men det var inte allt de gjorde. I år har vi fått veta vad många män också gjorde. De ansåg inte bara att de var bättre, utan att kvinnorna runt om dem dessutom existerade för deras höga nöje. Att titta på eller kommentera kring, eller kanske bara måsta ta på ”för att du är så jäkla mysig och jag bara måste få känna lite”.

Så hur hör härskartekniker och sexuella trakasserier ihop? Är det samma sak?

Nej, det är inte samma sak. Sexuella trakasserier är olagligt och skall omedelbart polisanmälas.

Härskartekniker är…

Härskartekniker är inlärda sociala beteenden vi växer upp och lever med i familjer, relationer och yrkesliv. Det är lite småkränkande, småelaka kommentarer och dåliga skämt vi skrattar åt mest för att det är så pinsamt. Det är menande blickar. Det är ointresse, nollställda ansikten och skuld du inte kan göra någonting åt.

Dess effekter är en flodvåg av otrygga, osäkra och sämre människor som sitter och stålsätter sig för nästa smäll.

Låt mig då fråga rubrikens fråga – kan härskartekniker leda till sexuella trakasserier?

Kränk, kränk, kränk…

Kränk någon tillräckligt många gånger. Lyssna inte på hennes idéer. Ha aldrig några frågor om det hon berättar och visa aldrig något intresse för hennes tankar och kompetens. Skratta åt henne.  Lyssna inte om hon försöker be om hjälp, eller fråga om det är så att hon inte klarar av det jobbet kräver. Trivialisera det hon berättar. Fråga henne varför hon tolkar hans beteende så. Undergräv hennes eget beslutsfattande och självkänsla.

Nu är grunden anlagd. Fortsätt nu med att komma åt, lite förstulet som ett misstag nästan, hennes ben eller rygg när hon står nära. Prata bort det eller kalla henne för överkänslig när hon försöker försvara sig. Prata och skämta med henne om sexuella händelser och bravader med andra kvinnor. Säg inte ifrån när du ser någon annan bete sig illa.

Och nu ställ frågan igen – skulle härskartekniker som kunna leda till sexuella trakasserier och övergrepp?

Svaret? Du kan väl kolla med Trump…